top of page

Vysoké ceny masla zvýšili zisky mliekarní

Vlaňajšie vysoké ceny masla priniesli mliekarňam na Slovensku rekordné zisky aj tržby. Najväčšia mliekareň Rajo (vo vlastníctve nemeckej Meggle) vlani zvýšila čistý zisk na 1,3 mil. € a tržby jej narástli o 15% na 171,0 mil. €. Rekordný zisk jej pomôže vysporiadať sa s 10 mil. € pokutou, ktorú dostala spolu s obchodnými reťazcami od Protimonopolného úradu za manipuláciu cien svojich produktov v rokoch 2009-14. Firma vlani investovala 7 mil. € do výrobne syra i modernizácie čistiarne odpadových vôd. Mzdy v bratislavskom závode za posledné tri roky stúpli o 200 € na 1.600 €.

Výrobca syrov z Liptovského Mikuláša Savacia Fromage & Dairy (vo vlastníctve francúzskeho Bongrain) vlani zvýšil čistý zisk o 63% na 3,3 mil. € a tržby mu narástli o 9% na 57,1 mil. €.

Výrobca tavených syrov Syráreň Bel z Michaloviec, vo vlastníctve francúzskej Fromageries Bel (značka Karička), vlani zvýšil čistý zisk o 4% na 3,2 mil. € a tržby o 15% na 88 mil. €. Ešte v roku 2009 pritom mal tržby iba 38 mil. €.

Tatranská mliekareň Kežmarok (Mikuláš Bobák) vlani zvýšila čistý zisk 5-násobne na 1,9 mil. € a tržby jej rástli o 11% na 69,3 mil. €.

Zisky rástli aj menším mliekarňam v domácom vlastníctve ako Gemermilk (0,4 mil. €) a Levické mliekarne (0,1 mil. €). Euromilk rodiny Oszkára Világiho aspoň znížil stratu na 0,3 mil. €.

Táto správa je z Ekonomiky DNES, denného prehľadu najdôležitejších ekonomických správ zo Slovenska.

This news is from the Slovak Business News TODAY, one-page summary of all the important Slovak business news.

bottom of page