top of page

Fico chce odstúpiť aby zabránil predčasným voľbám

Premiér Robert Fico je ochotný podať demisiu, ak prezident bude rešpektovať pokračovanie súčasnej vládnej koalície a výber nového premiéra stranou Smer. Ak to prezident bude garantovať, Smer predstaví svojho kandidáta na premiéra už dnes. Fico vysvetlil, že predčasné voľby by sprevádzal chaos a súčasné opozičné strany nie sú pripravené na vládnutie. SNS rozhodnutie premiéra podporuje. Most-Híd si cení rozhodnutie Fica podať demisiu, ktoré môže pomôcť k upokojeniu situácie. Bez súhlasu troch koaličných strán parlament predčasné voľby nevyhlási.

Súhlas prezidenta Andrej Kisku s pokračovaním súčasnej koalície nie je istý. Dôležité bude meno nového premiéra aj to, či strany prinesú podpisy 76 poslancov parlamentu. Smer zrejme navrhne vicepremiéra Petra Pellegriniho. Takisto nie je isté, či by novú vládu podporilo všetkých 15 poslancov strany Most-Híd. Aj pre nich bude dôležitá osoba nového premiéra.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) už oznámila, že nebude členom novej vlády. Koalícia tak zároveň prišla o podporu jedného poslanca.

Podľa neoficiálnych zdrojov má v novej vláde byť ministrom vnútra Denisa Saková a ministrom kultúry Erik Tomáš. Obaja sú blízkymi spolupracovníkmi Roberta Kaliňáka a najmä Saková môže byť problémom pre Most-Híd. Nebola by totiž garanciou zmien v polícii, ktoré by umožnili vyšetrenie daňových káuz Bašternáka a Kočnera.

Táto správa je z Ekonomiky DNES, denného prehľadu najdôležitejších ekonomických správ zo Slovenska.

This news is from the Slovak Business News TODAY, one-page summary of all the important Slovak business news.

bottom of page