top of page

Voľby do EP vyhrala koalícia PS/Spolu, ďalší prepad Smeru

Koalícia nových strán PS/Spolu zaznamenala prekvapivé víťazstvo vo voľbách do Európskeho parlamentu, Smer prvýkrát od roku 2004 nevyhral voľby, koaličné strany SNS (4,1%) a Most-Híd (2,6%) nebudú mať žiadnych europoslancov a extrémistická strana ĽSNS skončila na treťom mieste. Výsledky volieb, počet poslancov v zátvorke:

PS/Spolu 20,1% (4)

Smer 15,7% (3)

ĽSNS 12,1% (2)

KDH 9,7% (2)

SaS 9,6% (2)

OĽaNO 5,3% (1)

Koalícia PS/Spolu chce vyhrať aj parlamentné voľby o desať mesiacov a nevylučuje koalíciu s novou stranou Andreja Kisku. Pomocou hrozby úspechu extrémistov dokázala najlepšie zmobilizovať svojich stúpencov. Maďarské strany sa zrejme pred parlamentnými voľbami budú spájať, aby zabránili ďalšiemu debaklu. O spojení bude rokovať KDH s novou stranou KÚ (Anna Záborská a Branislav Škripek), ktorá získala 3,9%. Opozičnej strane Sme rodina (3,2%) úplne zlyhala stratégia spolupráce s úniu populistických a anti-imigračných strán MENF.

Ľudovci EPP budú najsilnejšou frakciou v novom EP, získali 180 z 751 kresiel (o 36 menej, než doteraz). Socialisti S&D budú mať 152 kresiel, liberáli ALDE 105 kresiel a zelení EFA 67 kresiel. Rôzne populistické a euroskeptické strany budú mať viac ako 100 kresiel, zhruba na úrovni roka 2014. Priemerná účasť v EÚ bola 51%, na Slovensku 23%.

Táto správa je z Ekonomiky DNES, denného prehľadu najdôležitejších ekonomických správ zo Slovenska.

This news is from the Slovak Business News TODAY, one-page summary of all the important Slovak business news.

bottom of page