Komplexný systém DPH pri potravinách
Pri fiškálnej konsolidácii vláda nielen zvýšila základnú sadzbu DPH z 20% na 23%, ale zároveň zaviedla nové sadzby DPH a zvýšila komplexnosť systému. Repová šťava má napr. 5% DPH, ale samotná repa 19%. Medzi základné potraviny s 5% DPH nepatria vajcia, ale sú tam koláče a škvarky. Patria tam síce strukoviny, ale nie sušené ani konzervované; na Slovensku je väčšina fazule či šošovice predaná sušená alebo v konzerve. Kaleráb má 5% a mrkva 19%; šťava z mrkvy 5%.(dennikN.sk)
Komplexná je aj situácia v reštauráciách. Na jedlo zjedené v reštauráciách je 5% DPH, na jedno odnesené zákazníkom 19% a na jedlo cez donáškovú službu 23%. Na nealko nápoje je DPH 19% a na alkoholické 23%.
(stvr.sk)
Comentários