top of page

Komplexný systém DPH pri potravinách

Pri fiškálnej konsolidácii vláda nielen zvýšila základnú sadzbu DPH z 20% na 23%, ale zároveň zaviedla nové sadzby DPH a zvýšila komplexnosť systému. Repová šťava má napr. 5% DPH, ale samotná repa 19%. Medzi základné potraviny s 5% DPH nepatria vajcia, ale sú tam koláče a škvarky. Patria tam síce strukoviny, ale nie sušené ani konzervované; na Slovensku je väčšina fazule či šošovice predaná sušená alebo v konzerve. Kaleráb má 5% a mrkva 19%; šťava z mrkvy 5%.(dennikN.sk)

                    Komplexná je aj situácia v reštauráciách. Na jedlo zjedené v reštauráciách je 5% DPH, na jedno odnesené zákazníkom 19% a na jedlo cez donáškovú službu 23%. Na nealko nápoje je DPH 19% a na alkoholické 23%.


Comentários


Táto správa je z Ekonomiky DNES, denného prehľadu najdôležitejších ekonomických správ zo Slovenska.

This news is from the Slovak Business News TODAY, one-page summary of all the important Slovak business news.

Copyright  © 1994 - 2025   Symsite Research         All rights reserved.

bottom of page