top of page

Vláda schválila opatrenia za 1 mld € mesačne

Koalícia vyzvala firmy, aby neprepúšťali a prijala sedem opatrení: štát uhradí 80% platu zamestnanca vo firmách, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté; poskytne živnostníkom a zamestnancom 180-540 € mesačne podľa tempa poklesu tržieb (20-80%; firma môže dostať maximálne 0,2 mil. € mesačne); záruky na bankové úvery vo výške 500 mil. € mesačne; zamestnanci v karanténe a OČR dostanú 55% z hrubej mzdy; firmy s viac ako 40% prepadom tržieb získajú odklad platieb odvodov aj preddavkov dane z príjmu; firmy si budú môcť započítať doteraz neuplatnenú daňovú stratu od roku 2014.

Vláda očakáva náklady 1 mld € mesačne na priamych platbách a 500 mil. € na bankových zárukách, chce tak prispievať na mzdy polovice ľudí zamestnaných v súkromnom sektore. Dokladom o poklese tržieb firiem budú čestné vyhlásenia. Vláda zvažuje aj odklad splatnosti hypoték, zatiaľ sa ale s bankami nedohodla. O pomoci pre veľké firmy stále rokuje.

Bývalý minister financií Ivan Mikloš upozorňuje, že vládne opatrenia by mali byť rýchle. Vládou schválená pomoc je ale cielená, žiadosti firiem budú posudzovať úrady práce ÚPSVR a prvé firmy tak dostanú pomoc najskôr 15. apríla. ÚPSVR nie je na posudzovanie desiatok tisíc žiadostí kapacitne pripravený.

Táto správa je z Ekonomiky DNES, denného prehľadu najdôležitejších ekonomických správ zo Slovenska.

This news is from the Slovak Business News TODAY, one-page summary of all the important Slovak business news.

bottom of page