top of page

13 sudcov obvinených z korupcie

Polícia včera zadržala a obvinila z korupcie 13 sudcov (plus bývalú sudkyňu, správkyňu konkurznej podstaty a advokátku), hrozí im trest 5-10 rokov väzenia. Úplatky mal rozdávať Marian Kočner za ovplyvňovanie súdnych rozsudkov. Obvinený bol aj Kočner. Obvinenia sú založené aj na výpovedi sudcu Vladimíra Sklenku, ktorý spolupracuje s políciou. Podľa Kočnerovej Threemy zobral od Kočnera úplatky minimálne 150.000 €. Medzi zadržanými je bývalá štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová, šéf Okresného súdu Bratislava V Dušan Srogončík, bývalý šéf Krajského súdu Bratislava Ľuboš Sádovský a bývalý šéf Okresného súdu Bratislava III David Lindtner.

Najvyšší súd sa po zadržaní Jarmily Urbancovej ocitol bez vedenia. Súd je od októbra 2019 bez predsedu a Urbancová bola jediným podpredsedom. Situáciu nerieši zákon a bude sa ňou zaoberať Súdna rada. Tá bude voliť predsedu Najvyššieho súdu 30. marca, kandidátmi sú Ivan Rumana a Ján Šikuta. Okresný súd Bratislava I, najvyťaženejší súd na Slovensku, prišiel o päť sudcov. Už koncom vlaňajška mal pritom iba 36 namiesto optimálnych 47 sudcov.

Očakávam, že počet zadržaných sudcov ešte stúpne, uviedla členka Súdnej rady Elena Berthotyová, ktorá mala možnosť nahliadnuť do policajných spisov.

Táto správa je z Ekonomiky DNES, denného prehľadu najdôležitejších ekonomických správ zo Slovenska.

This news is from the Slovak Business News TODAY, one-page summary of all the important Slovak business news.

bottom of page