Dva slovenské cukrovary by mali prežiť súčasné ťažké obdobie
Dva slovenské cukrovary, Považský cukor v Trenčianskej Teplej (Nordzucker) a Slovenské cukrovary Sereď (Agrana), by mali prežiť súčasné ťažké obdobie, tvrdí šéf Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič. Vlani vykázali stratu 15 mil. € a v strate budú aj tento rok, ale budúci rok už plánujú zisk. Tiež pokračujú v investíciách, napr. do energetiky či nových skladov a dokonca motivujú farmárov pestovať cukrovú repu na väčšej ploche. Za problémami cukrovarov je prudký pokles cien cukru, zo 700 €/tona v roku 2013 na súčasných 310 €, pre liberalizáciu trhu v EÚ a dovoz lacného cukru z Indie. V Európe sa preto zatvárajú mnohé malé a neefektívne cukrovary.