top of page

Drucker skončil

Minister vnútra Tomáš Drucker (Smer) oznámil, že po troch týždňoch vo funkcii rezignuje, pretože „nevedel zmierniť polarizáciu spoločnosti a chce si zachovať vlastnú integritu.“ Tiež sa rozhodol neodvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Jeho odvolanie by podľa Druckera nebolo spravodlivé, pre jeho vysoké kvality a dobré policajné štatistiky. Zároveň ale vyhlásil, že Gašpar by mal odstúpiť sám. Premiér Peter Pellegrini nie je Druckerovou demisiou nadšený, pre jeho vládu aj jeho osobne je to PR fiasko. Zatiaľ ju verejne nekomentoval. Gašparov odchod by určite zjednodušil obsadenie kresla ministra vnútra, tvrdí šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

Drucker tvrdí, že to bolo jeho slobodné rozhodnutie neodvolať Gašpara, opozičné strany SaS a OĽaNO mu ale neveria a požadujú predčasné voľby. Tvrdia, že Smer sa bojí vyšetrenia vlastných káuz a preto Drucker nesmel Gašpara odvolať.

K Druckerovej demisii mohli prispieť aj informácie o veľmi podozrivom spôsobe, akým sa dostal k pozemkom pri Trnave. Tie pôvodne pochádzali z reštitúcie. Reštituentka ich dostala až po tom, ako sa dohodla na spolupráci s Dušanom Dvoreckým. Ten reštituentke zaplatil 1,5 €/m2, teraz sa ich hodnota blíži sume 120 €. Dvorecký časť pozemkov výhodne predal Druckerovi, ktorého dotiahol do politiky Ján Počiatek, bývalý minister podozrivý z korupcie. Podobné podvodné schémy reštitúcií sa objavili vo Vysokých Tatrách za prvej vlády Roberta Fica.

Táto správa je z Ekonomiky DNES, denného prehľadu najdôležitejších ekonomických správ zo Slovenska.

This news is from the Slovak Business News TODAY, one-page summary of all the important Slovak business news.

bottom of page