top of page

Zavraždili novinára, podozrivá je talianska mafia

Neznámy páchateľ zavraždil novinára Jána Kuciaka (27) a jeho priateľku. Kuciak pracoval pre portál aktuality.sk, v poslednom čase písal najmä o kauzách Mariána Kočnera a podnikateľoch prepojených so Smerom. Vlani na jeseň sa mu Kočner vyhrážal, že bude „hľadať špinu“ na jeho rodinu. Polícia vtedy odložila prípad s tým, že nejde o priestupok. Kočnerove vyhrážky zľahčoval aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

Podľa novinára Toma Nicholsona poslednou témou, na ktorej Kuciak pracoval, bola talianska mafia Ndrangheta na východnom Slovensku a jej čerpanie eurofondov na poľnohospodárske projekty. Mafiáni si podľa Nicholsona kultivovali vzťahy s regionálnymi politikmi Smeru. Vie o nich aj štát, keďže Kuciak pracoval na základe dokumentov uniknutých z tajných služieb. S týmito Talianmi v rokoch 2011-12 podnikala aj Mária Trošková, asistentka a milenka premiéra Roberta Fica. Jeden z nich, Antonino Vadala, v súčasnosti čelí súdu pre podvod s bytmi v Bratislave.

Premiér Robert Fico vyhlásil odmenu 1 mil. € za informácie o páchateľoch vraždy. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vražda súvisí s prácou Kuciaka. Polícia poskytla policajnú ochranu niektorým novinárom z aktuality.sk. V strednej Európe naposledy pre prácu zabili novinára v roku 1992, stalo sa to v Česku.

Táto správa je z Ekonomiky DNES, denného prehľadu najdôležitejších ekonomických správ zo Slovenska.

This news is from the Slovak Business News TODAY, one-page summary of all the important Slovak business news.

bottom of page