top of page

Na štáte sa dá dobre zarobiť

Medzi najviac ziskové firmy na Slovensku patria tri, ktoré v sektore dopravy profitujú z lukratívnych kontraktov so štátom. Firma Turčan Delta (Peter Blizniak) dodáva štátu značky pre autá. Pri ročných tržbách 6 mil. € dlhodobo vykazuje čistý zisk 2 mil. €. Tabuľky dodáva za cenu 9 €/kus, čo je 5-krát viac ako cena v Česku. Značky dodáva od roku 1996 a súčasný kontrakt jej končí koncom roka 2019. Ministerstvo vnútra už pripravuje tender na nového dodávateľa.

Firma Saroute (Ivan Hlavoň) dodáva dopravné značenie na cestách (stĺpiky so značkami a čiary na cestách) pre štátnych správcov ciest. Čistý zisk činí 29% ročných tržieb vo výške 13,9 mil. €.

Správca mýtneho systému SkyToll (oficiálnym vlastníkom je Petr Syrovátko; v minulosti ju kontrolovali J&T a Milan Fiľo) v rokoch 2010-16 vykázal čistý zisk 147 mil. € pri tržbách 650 mil. €. Jeho tržby sú o 170 mil. € vyššie oproti pôvodnej zmluve so štátom, štátne výnosy z mýta sú naopak oveľa nižšie. V roku 2016 mal napr. štát podľa pôvodnej zmluvy poslať SkyTollu 40 mil. €, ale poslal až 100 mil. €. SkyToll bude mýtny systém prevádzkovať ešte štyri roky.

Táto správa je z Ekonomiky DNES, denného prehľadu najdôležitejších ekonomických správ zo Slovenska.

This news is from the Slovak Business News TODAY, one-page summary of all the important Slovak business news.

bottom of page